Friday , 15 December 2017
Home » Class 10 » Important Practice Questions for ICSE [Set 1]

Important Practice Questions for ICSE [Set 1]

Section A

Answer the below questions by choosing any one of the four given options:

1. Java Virtual Machine (JVM) is an:

    (a) Interpreter              (b) Compiler            (c) Machine Code               (d) Byte Code

2. Which of the following is non-primitive data type:

    (a) char                      (b) long                  (c) String                          (d) short

3. The statement n++ is equivalent to:

    (a) ++n                     (b) n=n+1               (c) n+1                            (d) none

4. The java compiler translates java source programs to:

    (a) Machine Language   (b) Bytecode            (c) System Language           (d) Native Code

5. The size of “int” data type is:

    (a) 8 bits                    (b) 16 bits               (c) 32 bits                         (d) 64 bits

6. What is the return type of a constructor?

    (a) void                       (b) Boolean             (c) int                              (d) None of the above

7. What is the result produced after the following statements are executed:

    int a = 2,b, c;
    a = a+4;
    b = 3*a;
    c = a-b;
    System.out.println(2+c+c);

    (a) 2cc                        (b) -22                        (c) 200                        (d) 22

8. a[16] is the  _________ element of the array declared as char a[20];

    (a) 16th                        (b) 15th                   (c) 17th                             (d) None of the above

9. The access specifier, return type and function signature together is known as: Function ________

    (a) Prototype                (b) Signature           (c) Definition                     (d) Call

10. The default delimiter in Scanner class is:

    (a) Tab character          (b) Blank Character   (c) All of the above             (d) None of the above

11. With respect to the input “This is a cat”, what will be the values in ‘x’ and ‘y’ after the execution of the following statements:
    String x = sc.next();
    String y = sc.nextLine();

    (a) x=This , y=is        (b) x=This , y=is a cat    (c) x=This is a , y=cat     (d) None of the above

12. What is the return type of the following method: x.equals(y)

     (a) yes or no                (b) right or wrong     (c) All of the above             (d) None of the above

13. Two Arithmetic expressions can be joined with if statement, using:

    (a) Logical operator       (b) Null operator       (c) Arithmetic operator        (d) Ternary operator

14. Which of the following is not a keyword?

    (a) false                      (b) void                  (c) while                           (d) main

15. Which of the following statement is an invalid array declaration?

    (a) int [ ][ ]n;                 (b) int n[ ];              (c) int n[4];                       (d) int n[ ][ ];

16. More than one java statements together is called a block/compound statements. They are enclosed in:

    (a) Parenthesis             (b) Braces               (c) Square brackets            (d) /* and */

17. An array is created as follows:
    Boolean b[]=new Boolean[10];
    How many bits will be used for the array?

    (a) 1                           (b) 8                      (c) 16                              (d) 10

18. Character function which checks whether a character is a digit or not:

    (a) isLetterOrDigit()       (b) isDigit()                (c) Both a and b                 (d) None of the above

19. A class is a ______________ data type.

    (a) Primitive                 (b) Composite          (c) user-defined                 (d) both b and c

20. The property of OOP which is implemented through the concept of function overloading

    (a) Encapsulation           (b) Abstraction         (c) Polymorphism               (d) Modularity

Section B

Given the following programming code:

public boolean x(int a, int b)
{
boolean c = true;
while(a>1 && b>1)
{
if(a>b)
a-=b;
else
b-=a;
}
if(a ==1 || b == 1)
c = false;
return c;
}

(a) What will be the output of the above program code for,

(i)       x (28, 29)
(ii)      x (27, 39)

(b) What is the above method calculating? (Answer should be in one line)

[Note: Don’t forget to share these resources and links from our website in your social networking sites with your friends and followers.]

Check Also

Java Program to Sort an Array using Bubble Sort Algorithm

Java program to input an array of integers and sort it using Bubble Sorting Algorithm.

10 comments

  1. Hi, sir your tips were so helpful. Sir, is it necessary to use BufferedReader in a program or we can use ScannerClass in all programs unless it is not specified..

  2. Can we write programs in the ICSE exams in the BlueJ system?like

    public void main(int p)
    i.e if we want to accept a number by method call instead of writing the buffer statements

  3. How can string be a non primitive data type

  4. Section A

    9. Can be A or C????

  5. 1. a

    2. c

    3. b

    4. d

    5. c

    6. d

    7. b

    8. c

    9. c

    10. b

    11. b

    12. d

    13. a

    14. d

    15. c

    16. b

    17. d

    18. b

    19. d

    20. c

     

    SECTION B

    a(i)  false

    a(ii)  true

    b: The method is checking non-consecutive integers.

    • Correct answers are:

      1. a

      2. c

      3. b

      4. b

      5. c

      6. d

      7. b

      8. c

      9. a

      10. c

      11. b

      12. d

      13. a

      14. d

      15. c

      16. b

      17. d

      18. c

      19. d

      20. c

      SECTION B

      a(i) false

      a(ii) true

      b: The method is checking whether the given numbers have any HCF or not.

Leave a Reply to Nishanth Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *